Kamagurka’s europese accidentalistische tournee


Het begon in Amstelveen, onder de A9 in het Keizer Karelviaduct waar ik namens de gemeente de eerste openlucht ‘galerie’ beheer: 12 grote reclamevitrines (mupi’s) elke vier maanden gevuld met nieuwe kunst. Toen we op een dag lazen over de accidentalistische portretten van Kamagurka, was het direct duidelijk. Dit wilden we ook in Amstelveen. Even een uitleg: accidentalistische portetten zijn portretten ‘par accidence’ – zoals Kama dat uitdrukt. Hij schildert uit zijn fantasie portretten en nodigt vervolgens mensen uit om zich erin te herkennen en hun foto te up-loaden. Het model komt dus na het portret.
Zo kwam het dat de ‘Keizer Karel Galerie’ (K2G) zoals het viaduct heet, enkele maanden prachtige posters had met 12 prachtige portretten. Voor elk van de portretten hebben we in de loop van de maanden fantastische look-a-likes toegestuurd gekregen.

Nu heeft Amstelveen een aantal zustersteden: bij Budapest de voorstad Obuda, bij Londen de voorstad Woking en bij Berlijn de voorstad  Schoneberg Tempelhof. Al snel ontstond het idee om ook de zustersteden te interesseren in de accidentalistische potretten van Kamagurka.
Lang verhaal, kort: vanaf dit najaar exposeert hij eerst in Woking (een maand), vervolgens gaat de portretten voor twee maanden naar Berlijn en daarna naar Budapest. Het resultaat zal dus zijn, dat naast 12 Nederlandse ‘modellen’ er ook 12 Engelse, 12 Duitse en 12 Hongaarse komen. Uiteraard dromen Kamagurka en ik van een nog veel grotere tournee met als resultaat een boek met allemaal europeanen die nogal op elkaar lijken. En toch weer niet.

Waarmee de sociale functie van kunst ook door Kamagurka wordt bewezen. Meer K2G-kunst? Kijk op http://www.k2g.nl

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: