Listen, engage, be real, be respectful, have fun


De titel van dit stukje is het mantra van de Nieuwe Communicatie. Anders mag het niet heten. Voor internet was er de traditionele communicatie, met geheide wetten, met het verschil tussen ‘below the line’ en ‘above the line’, met marketingguru’s, met direct marketing wizzards. Met vooral veel printuitingen en met dagbladen in onverstoorbare oplages en met journalisten die een vak uitoefenden dat zeer tot de verbeelding sprak. Zo ook de reclamewereld zelf. Wat we nu, alweer een paar jaar meemaken, is een ongelooflijke verandering van perspectief door de verandering in middelen. De social media en in hun kielzog alle aanverwante internetontwikkelingen hebben het communicatielandschap – en daarmee de wereld – veranderd. En het mooie is dat het lijkt of we ons bevinden in een staat van permanente verandering. Want meer dan ooit veroorzaakt de ene toepassing de andere. En meer dan ooit, wordt het traditionele reclame- communicatiedenken ontmanteld en gevoed met nieuwe opvattingen en mogelijkheden.

In een overtuigende – iets te uitgebreide – presentatie laat Marta Kagan zien hoezeer de social media intussen onlosmakelijk zijn verbonden met ons bestaan onder de alles zeggende titel “What the F**K is Social Media”.Kagan weet waarover ze praat, want ze ‘is’ bijna Social Media.

Ze eindigt haar slide show met de vijf teksten uit de titel hierboven: “Listen, engage, be real, be respectful, have fun”. Natuurlijk, het is allemaal niet nieuw – maar het is op de een of andere manier wel F**King fris en inspirerend. Ik denk dat dat vooral komt door die laatste, have fun. Want luisteren deden we ook al toen David Ogilvy het voor het zeggen had. En de wet ‘wees geloofwaardig’ is er ook al aardig wat jaren. En uiteraard dien je respect te tonen voor je doelgroep(en). Maar nog niet zo vaak werd dat rijtje afgehecht door de oproep Have fun.

Ik zie dat niet als een oproep tot oppervlakkigheid. Maar veel meer als uitnodiging om tot het uiterste te gaan in het toepassen van social media en alles wat daarbij hoort in al je communicatie. En ervan te genieten, trots te zijn op wat je doet, combineert,  bedenkt en realiseert.

Een van de interessantste ontwikkelingen in de social media is de toepassing Foursquare. Daarmee kun je (via je mobiel of je laptop) ontdekken wie er in de omgeving waar je je op dat moment bevindt, bijzondere aanbiedingen heeft,  waar je vrienden zich op dat moment bevinden, of vertellen waar jij je op dat moment bevindt. Bovendien krijg je tips van anderen over de plaats waar je je bevindt. De oproep van Foursquare is helder: “You can unlock your world”. Weer zo’n fijne belofte, recht uit het hart van de social media. Ik word er blij van.

http://www.slideshare.net/mzkagan/what-the-fk-is-social-media-one-year-later
http://foursquare.com

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: