Is daar iemand? en 9 andere dringende vragen.


De Engelse zoeksite AskJeeves.co.uk heeft (eindelijk) haar lijst gepubliceerd met meest gestelde vragen. Op 1 staat de beroemdste existentiële aller tijden. Maar wat te denken van deze op 9: Ging Tony Soprano dood? De lijst biedt een bijzondere inkijk in wat de UK dagelijks bezig houdt. En voedt de vraag welke inhoud je geeft aan content. Lees maar.

De Top 10 is samengesteld uit ruim 1.1 biljoen zoekvragen die werden gesteld sinds de oprichting van de site in 2000. Nu is het leuke dat Ask Jeeves, hier bekend als Ask, op haar site een extra dimensie heeft gegeven aan de Top 10. Bezoekers mogen per vraag een poging doen het antwoord te formuleren. De beste antwoorden maken kans op een iPad. En dat levert de wereld aan bijzondere content op. Maar nu eerst de Top 10:

1                    Wat is de zin van het leven?
2                    Bestaat God?
3                    Hebben blondjes meer lol?
4                    Wat is het beste dieet?
5                    Is daar iemand?
6                    Wie is de beroemdste persoon ter wereld?
7                    Wat is liefde?
8                    Wat is het geheim van geluk?
9                    Ging Tony Soprano echt dood?
10                Hoe lang heb ik te leven?

Niet bekend is uit welk percentage van die 1.1 biljoen zoekvragen deze Top 10 is samengesteld, maar het zullen er best veel zijn. Nu is natuurlijk de vraag, waarom iemand deze vragen stelt? Is het meligheid – gewoon om de site uit te proberen of bestaat er echt behoefte aan een antwoord?

Alleen op de wereld
En is het toeval dat de meest indringende vraag precies op 5 staat? Ik vind dat in elk geval de aller-intrigerendste (klopt dit Nederlands?). Immers, het is een vraag die je kunt zien als een test voor de site: de naam ‘Ask Jeeves’ suggereert, in combinatie met het logo – de butler –, dat er ‘iemand’ is die de vraag kan beantwoorden. Dat is de ene kant.
De andere kant zou je ook kunnen interpreteren als variant op “Zijn we alleen in dit heelal?”; eigenlijk had ik die ook in deze Top 10 verwacht. Juist bij deze vraag probeer ik me altijd voor te stellen wie de persoon is die hem stelt. En hoe hij of zij achter zijn beeldscherm zit en wat zich in zijn hoofd afspeelt. Ik denk dat het iemand is die alleen woont. Dan is de kans namelijk groter dat je je afvraagt of het niet gezelliger kan. Hoewel, er zullen ook genoeg paren zijn die zich elke dag opnieuw die vraag stellen. Maar wat er beslist aanwezig moet zijn, is een aquarium. Ik zie mijn allenige achter zijn computer en afwisselend kijken van beeldscherm naar aquarium.
Het vis-universum (Maanvis, Gupjes, een enkele Discusvis, mogelijk een chinese Danio) nodigt altijd uit tot filosofische bespiegelingen die makkelijk kunnen leiden tot de vaststelling dat als de vis zijn eigen wereld heeft zonder te weten wat zich Daarbuiten afspeelt, dat ongetwijfeld ook voor de mens, afstammeling van De Vis, geldt. Die constatering kan zo overdonderend zijn dat mijn alleenwoner zich direct richt tot zijn digitale Vriend Jeeves .

En is het verder  toeval dat er een fijne congruentie bestaat tussen de eerste en de tiende Vraag? Van ‘wat is de zin’ naar ‘hoe lang heb ik te leven’. Wow. Als speechschrijver word ik hier zo blij van – want wat een mooi materiaal om een toespraak mee te openen. En te sluiten.

Antwoorden
Maar nu het mooie. Of bijzondere. Of maffe. Jij mag het zeggen. Op die Top 10-vragen komen nu dus allerlei antwoorden en veel daarvan hebben een tamelijk serieuze toon. Hoewel, het populairste antwoord op Vraag 1 is tot nu toe deze:

It’s either to save a life or bring another life to the world – according to my husband. That’s how he got me pregnanted twice

Maar wat te denken van deze:
The meaning of life is to give meaning to your own life , and the answer is different for each one of us.

Of neem vraag twee: bestaat God? Die maakt de dichter in de Engelsman wakker. Lees en geniet mee van zoveel pure Britse emotie:
On one fine day when myself and a dear old friend sat having lunch on Skye looking over to the mountains of Knoydart, my friend said ‘This is God’s country.’ As far as I am concerned, that says it all!

En deze:
Only an small nightingale that is caroling on top of the tree is enough to prove the God

Zo is dat. ‘Only a small nightingale’… nog kleiner dan ze al zijn? Nouja, God ziet alles, ook de kleinste nachtegaal. Of wat te denken van de onnavolgbare antwoorden op vraag of er iemand is:

My extraterrestrial friend, said no. but I do not believe him..

En:
I hope not. I was hoping those scary noises outside were just the wind….now you’ve gone and put doubts in my mind.

Of:
With all the wars and un-rest on earth…..I think we should focus on appreciating the life here first and learning to communicate and exist in peace before we seek other life elsewhere!

En zo veel meer. Hoewel er aardig wat melige teksten tussen zitten, is het bijzonder te zien dat de Meest Gestelde Vragen ook leiden tot Meest Gegeven Antwoorden. In een van mijn praatgroepen op Linkedin (Dutch journalists, editors & copywriters) wordt de vraag gesteld wie inhoud geeft aan content. Niet iedereen begrijpt die vraag – te lezen aan de zogenaamd cynische reacties die er komen. Sinds ik de Top 10 van Meest Gestelde Vragen heb ontdekt, en in hun kielzog de Top 100’s van Meest Gegeven Antwoorden, weet ik het zeker: het kan. Ask Jeeves.

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: