Kamagurka’s 24 uurs iPadperformance – en de media


Zo’n drie weken geleden begon het te zoemen in de media. Ik had een vooraankondiging gestuurd naar een van de kunstprogramma’s op televisie en daar vandaan ging het bericht een eigen leven lijden. Toen we vervolgens een simpelfilmpje publiceerden op de site van het Stedelijk Museum waarin Kamagurka de gebeurtenis uitlegt aan mogelijke adverteerders van NRC Handelsblad, pikte de VARA het op en zette het on line. Al snel belde Het Best Bekeken Televisieprogramma in de Vooravond (HBBTV). Of ze een optie konden krijgen op 30 maart. ‘Natuurlijk,’ zeiden wij blij en gingen verder met de organisatie van de iPadperformance en de bijbehorende Do it-avond.

Vervolgens werd Kamagurka kort achter elkaar geïnterviewd door Corine Koole voor de Volkskrant en Paul Steenhuis voor NRC. Lokatie: Glasblazerij van het Glasmuseum, Leerdam, waar Kama werkt aan een expositie onder de titel De Transparante Mens (opening 17 april).
Vorige week woensdag pakte NRC uit met een schitterende dubbele pagina over de iPadperformance. Dezelfde dag belde HBBTV. Of Kamagurka die avond wilde komen en niet op de 30e. Zo vriendelijk mogelijk wezen we het verzoek af: te vroeg in de rij publicaties in de pers. Intussen ging het persbericht de deur uit en druppelden al snel de aanvragen voor interviews binnen, van Algemeen Dagblad tot Radio 1.

Gisteren, dinsdag, publiceerde de Volkskrant het prachtige interview van Corine Koole met Kamagurka en pakte uit over drie pagina’s. HBBTV belde en vroeg om stand by te blijven en belde enkele uren later om af te zeggen. ’s Avonds zaten we in de bar van het Americain: Luc Zeebroek, ofwel Kamagurka, Kathy, zijn lief, Els Ottenhof, zakelijk directeur Cobra museum, Dirk Vermeiren, drukker en vriend van Luc en ik. Luc had een probleem met zijn iPad en de providers – voor de zoveelste keer. Hij nam zijn iPad om te laten zien wat niet werkte. De barman liep langs en stopte: ‘U bent Kamurka. Toch?’ Luc knikte. ‘Ik dacht al dat u het was maar nu ik u met die iPad bezig zie, weet ik het zeker.’ De collega’s van de barman kwamen naast hem staan. ‘Dit is Kamurka. Je stond vanochtend in de Volkskrant. Goed verhaal. Hij gaat in het Stedelijk 24 uur zitten tekenen. Dat is toch zo he?’ Kamagurka knikte en begon een portret van de barman te tekenen. ‘Hij gaat schilderen op dat ding en dan wordt het uitgeprint en opgespannen en dan groeit er een tentoonstelling. En na afloop haalt-ie alles door een shredder en dan gaat-ie het verbranden.’
‘Geef je mailadres maar, dan stuur ik je portret naar je op,’zei Kamagurka, ‘en kom donderdagavond vooral langs als je klaar bent.’

Vanmorgen publiceerde De Pers een paginagroot interview over de performance en even later bleek dat ook het AD er een aantal kolommen aan had gewijd. We informeerden langs onze neus bij HBBTV of er nog belangstelling was. Nee, dat was niet het geval. We vonden het jammer maar niet erg, gezien alle overige aandacht in de media. Hoewel, een optreden in HBBTV is natuurlijk wel fantastisch.
Vanavond rond zes uur ging de telefoon. HBBTV. Of Luc nu wilde komen, met iPad uiteraard. Luc trok zijn jas aan, nam zijn iPad en… daar ging de telefoon. HBBTV: toch maar niet, er was iets met een orkest dat moest worden ingeregeld enzovoort. Maar ze willen morgen graag komen filmen en dan de uitzending van donderdag openen met het item en er reclame voor maken. En eigenlijk vonden we dat het beste plan. Beter dan Kamagurka live in het programma, kunstjes op zijn iPad demonstrerend. Dus zijn we hartstikke blij met HBBTV, je ziet maar waar grilligheid toe leidt. Het lijkt wel of Kama het zelf verzonnen heeft. Nu maar afwachten of ze langskomen.

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: