De eerste Jezus van Kamagurka in de Glasblazerij, Leerdam


Ik heb er eigenlijk alleen maar de hele dag bij staan kijken, een paar aanwijzingen gegeven en verder vooral meegeleefd. En nóg ben ik de adrenaline niet helemaal kwijt. Want wat was het bijzonder en enerverend eh… bijzonder enerverend gisteren, vrijdag 27 april in Leerdam. Daar werd namelijk de eerste van 12 Kruiswegstatiën volgens Kamagurka geblazen. Een project zoals dat in de Glasblazerij niet erg vaak voorkomt, waar de dagelijkse arbeid vooral bestaat uit het zeer vakkundig blazen van vazen en schalen (sowieso de moeite van een bezoek waard).

Kamagurka’s Kruiswegstatiën
Zo begon het. Kamagurka houdt erg van het Kruisherenhotel in Maastricht. Dit voormalige klooster is eigendom van Camille Oostwegel – onthoudt die naam. Van het een kwam het ander, wat resulteerde in de afspraak om in het hotel te exposeren. In de St Servaasbasiliek om de hoek van het hotel vond Kama zijn inspiratie: de Kruiswegstatiën, ofwel het deels apocrieve verhaal van de berechting van Jezus, zijn gang de berg Golgotha op met het kruis op zijn schouders en de kruisiging.

Kama besloot er zijn eigen draai aan te geven door de Kruisweg-jezus een spiegelei-jezus te maken. Dit is een van zijn geliefde thema’s, die je ook kunt uitleggen als een visie op het leven zelf. Het stond al gauw vast dat deze Kruisweg niet alleen getekend en geschilderd moest worden, maar vooral in glas uitgevoerd door de vrienden van het Glasmuseum en de Glasblazerij in Leerdam. Kama had immers vorig jaar daar al bijzonder prettig mee samengewerkt in het project ‘de transparante mens’.

Bijzonder aan het Kruiswegproject is dat de glazen figuur van Jezus in alle stadia circa 80 centimeter is. Daarentegen groeit het kruis dat hij torst per keer met zo’n 20 centimeter. Bij de kruisiging hangt de glazen Jezus met zijn 80 centimeter op zo’n 3,5 meter hoogte. Hoe dramatisch wil je het hebben.

Gisteren, vrijdag, werd dus de ‘eerste Jezus’ geblazen. Zie de foto’s. En besef dat wat op de foto’s roodgekleurd is, straks fel geel is. In latere blogs zie je daar meer van.  Het was een even zware als inspirerende klus voor de glasblazers, die er op een gegeven moment met hun zessen zeer geconcentreerd aan werkten. Oven in, oven uit, branders erop, bijbuigen, extra verhitten, oven in, oven uit, bijbuigen, been aanplakken, branders erop – en zo voort, in een moordend tempo, bij de felle hitte van de ovens. Vervolgens verdween de roodgloeiende Jezus in de afkoeloven, waar hij ruim 24 uur moet blijven. Ik kan niet wachten om het resultaat te zien. (www.nationaalglasmuseum.nl)

Vernissage
Alvast even een vooruitblik. De vernissage van de Kruiswegstatiën vindt plaats op zondag 9 september in de middag. Het wordt – uiteraard – geen gewone vernissage: de beelden en andere werken worden in een unieke processie, ook daarover later meer, door Maastricht gedragen, vergezeld door zeker drie orkesten en een koor. Ook nog het vermelden waard: dat weekend wordt voor de 30e keer de Musica Sacra gehouden in Maastricht. Een van de stukken die daar wordt uitgevoerd is van de hand van de Belgische componist Kurt Bikkembergs en is getiteld Via Urbis, Fragmenta Bruxellensia voor achtstemmig koor en accordeon, uitgevoerd door het Maastrichtse Studium Chorale olv Hans Leenders. Dit stuk is geschreven voor de Basiliek van Brussel en gaat over… de Kruiswegstatiën.

We doen er nu alles aan om dit stuk ook te laten uitvoeren tijdens de vernissage. Overigens treedt Kamagurka met zijn nieuwe show ‘Sprook’ dat weekend ook op. En wel op de binnenplaats van het Kruisherenhotel.

 

Camille Oostwegel
Het bedrijf van Oostwegel, Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants, bezit drie luxe hotels en zeven restaurants in Zuid-Limburg. Deze zijn alle gevestigd in historische gebouwen: kastelen, hoeves en kloosters. De gebouwen bevonden zich ten tijde van de aankoop door Oostwegel vaak in slechte staat. Oostwegel restaureerde de gebouwen en exploiteerde er vervolgens horecabedrijven in. Het Kruisherenhotel is intussen veelvuldig bekroond als beste designhotel van Europa.

Veel interessanter nog is dat Camille überLimburger is, met een groot gevoel voor kunst, geschiedenis en cultuur. En daarnaast een van de prominentste voorvechters voor Maastricht Culturele Hoofdstad 2018. Dat alles opgeteld, maakt hem tot de beste, onvermoeibaarste ambassadeur en gastheer voor de Kruiswegstatiën van Kamagurka. Zo, dat moest maar eens even gezegd worden.

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: