Wat is wit?


Nog veel spannender dan praten over kunst-die-af-is, is praten over kunst in wording. Veel kunstbeschouwingen evalueren bestaand werk. Soms knap, soms zeurderig, soms zo erudiet mogelijk, soms uitgesproken saai. Niets menselijks… Jammer genoeg lees je niet vaak een notitie over het tot standkomen van een werk.
Ik ben op bezoek bij Dick Berckenkamp. Die schildert. Dick zoekt al schilderend zijn weg in zijn schilderijen. Je kunt ook zeggen dat hij zijn handschrift slijpt. En zich een weg baant, als een ontdekkingsreiziger met zijn machete in het oerwoud, door de honderden kleuren die hij tot zijn beschikking heeft. Nou komt een Livingstone nog weleens een Stanley tegen, maar een kunstenaar? Die komt vooral zichzelf tegen. I am I, I presume?
I am Art, I 
presume.
I am Lost, I presume.
I am.

We praten vaak over zijn proces. Over wanneer iets teveel is – wanneer zijn doek bijna implodeert door alle kleuren op kleuren op kleuren. Over wanneer je voelt dat je moet ophouden – wanneer zijn doek voor hem ondraaglijk licht lijkt en hij zich moet vastbinden aan de poot van zijn ezel terwijl de Sirenen uit zijn palet hun uiterste best doen hem opnieuw te verleiden. We praten over zijn huidige thema: herinneren en hoe je dat vertaalt: juist in felle kleuren, juist onder een transparant wit. We praten veel over dat wit. Wit over wit. Wit over kleur. En daarover kleur. En daarover wit. Geen gewoon wit. Wit geen wit. Expressief wit. A la recherche du temps perdu-wit. Want wat zijn herinneringen? Dan stuurt Dick mij een paar dagen later zijn laatste werk in uitvoering en ik herken ons gesprek. Praten over het proces en vervolgens ermee aan de slag gaan. Dat is moedig. Want is nooit af. Er zijn altijd nieuwe gebieden te ontdekken. Witte woorden wolken over het werk. Het is nog niet af, laat Dick weten. De herinnering is nog onvoldoende transparant, eh… witthe-juliet-letters-3

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: