Wil ik zoveel moois überhaupt delen?: www.patrickschols.com


Über – iemand is tegenwoordig niet gewoon nerd maar übernerd. Iets is niet gewoon opwindend, maar übergeil. En iets is niet ontzettend mooi, maar…  Zo dus. Zo zit het ook met het werk van Patrick Schols. ‘Unique desirable objects’ noemt hij zijn handgemaakte meubels. Die zijn zo ontzettend, eh… über. Verbazingwekkend dat dit werk nog steeds geen eigen plek heeft verworven op de designafdeling van een gerespecteerd museum.

Patrick Schols praat niet veel over zichzelf, of over het hoe en waarom van zijn meubels. Ze ontstaan organisch, bijna letterlijk. Dat is ze in veel gevallen ook goed aan te zien met hun afgeronde vormen. Patrick is een ontzettende pieler. Iemand die er alle genoegen in schept om met honderden blokjes geperst hout net zo lang te schaven, te schuren, te passen en te meten tot er de kast ontstaat zoals die in zijn hoofd allang bestond. Deze:

le sauvage

le sauvage

schols1.1

En tegelijk doet het me pijn om deze überkast hier af te beelden. De details zijn helaas niet goed te zien, waarvoor excuus. Maar desondanks, geniet!

Schols is niet een man van werken in series of gelikte ontwerpen: elk meubel dat hij maakt is allereerst een object. Soms vanuit de vorm zelf, soms aangebracht op een verder uiterst inventieve binnenkant. Zoals: ‘Fossile’ (een van de weinige objecten die in serie is gemaakt – 3 stuks).

Zo af en toe krijgt Schols een artikel ergens. Of een kleine expositie. Maar iemand die dit werk maakt verdient zoveel meer. Hij zou de lieveling van verzamelaars moeten zijn. Het geheime wapen van interieuradviseurs als Co van der Horst in Amstelveen. Pronkjewail in menige verzameling.

En weet je wat het is? ÜberSchols vraagt prijzen voor zijn werk die totaal niet über zijn. Ik vertel je dit omdat ik vind dat hij zoveel meer verdient: aandacht, waardering, bewondering. Dus Co, eat your heart out. Van Abbe, Pont, Stedelijk: maak vandaag nog een afspraak met Patrick Schols. En eer hem op de enig passende manier: geef zijn werk een prominente plaats in je Übercollectie.

Nog enkele voorbeelden (zie vooral ook zijn site.)

Luna

schols stoel 2

Matroesjka

Matroesjka

schols matroeska 2 schols matroeska 3

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: