Schaak! Duchamp en Jayne Mansfield


Dat Duchamp een gepassioneerd schaker was, is algemeen bekend. Hij heeft zelfs jaren alleen maar professioneel geschaakt, met een geïrriteerd gebaar de beeldende kunst in de hoek zettend. Maar tegelijkertijd wás Duchamp zelf beeldende kunst, bijvoorbeeld zoals hij zich schakend liet fotograferen: Eve Babitz and Marcel Duchamp play chess at Pasadena Museum of Art, 1963. 

l

 Eve Babitz (13 mei, 1943) is vooral beroemd om deze foto, maar was verder zelf  ook beeldend kunstenaar (ze ontwierp tal van platenhoezen, bijvoorbeeld voor grootheden als The Byrds, Linda Ronstadt en Buffalo Springfield) en schrijver. Daarnaast had ze tal van bekende sterren als minnaar, waaronder Jim Morrison van The Doors. Maar die foto van haar en Duchamp heeft haar vooral eeuwige roem gegeven. Of, zoals het in de  Smithsonian Archives of American Art staat, is de foto  “among the key documentary images of American modern art.” En van lekkere wijven, zou ik zeggen.

Ik moest aan dit ‘iconische’ beeld denken toen ik gister een update kreeg van Artlog, erg prettige site voor verzamelaars en liefhebbers die je min of meer geregeld nieuwe, vooral Amerikaanse, kunst voorschotelt. De laatste oogst omvatte onder meer werk van Hudson Marquez, die vooral bekend is geworden als een van de drie beeldend kunstenaars die de fameuze Cadillac Ranch maakten: 1974 – Chip Lord, Hudson Marquez en Doug Michels.Ook bekend als de Ant Farm Art Collective.

800px-Cadillac_Ranch,_distant

Marquez exposeert momenteel met nieuw werk, onder de titel High Humidity. Marquez: “This collection of paintings is not called High Humidity for no reason. 100% humidity without raining is not uncommon in my hometown of New Orleans. Each picture here has a connection to the city. Bourbon Street. Jayne Mansfield. Lee Harvey Oswald. Carlos Marcello. Professor Longhair. Ernie K-Doe. Sugarboy Crawford. Bobby Blue Bland. Earl Palmer. Lee Allen. Lily Christine. Pimps. Sex. Even the Cadillac Ranch was inspired by the Cadillacs driven by Fats Domino and Guitar Slim. These are things that are always on my mind…and now on canvas.”

Het is een onzettend vrolijke serie schilderijen geworden, in een semi-primitieve stijl die nauw verwant is aan strips. Een van die schilderijen – en daar gaat het me vooral om – heet: “Jayne & Professor Longhair Play Chess”. En het ziet er zo uit:

wpid-marquez_lg_chess

Potverdikke, need-I-say-more? Die Jayne toch! En die Marquez toch, die zelfs voor de achtergrond zijn inspiratie heeft gehaald bij die foto van Duchamp. Het is prachtig, vrolijk jatwerk. Ik weet zeker dat Duchamp het prima gevonden had. Zie ook: http://www.laluzdejesus.com/shows/previousshows/2004/marquez1.htm

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: