Kunstpraat 5.4.2013: de stoelen van Harm van den Berg.


A chair is still a chair

Even when there’s no one sittin’ there

But a chair is not a house

And a house is not a home

When there’s no one there to hold you tight

And no one there you can kiss goodnight

0168343berg_h

Deze regels spoken al eeuwen door mijn kleine hersentjes. Zoals zoveel beelden en herinneringen waarvan ik me afvraag waarom/ tot ik ineens en altijd onverwacht combinaties kan maken. Zoals nu. Eindelijk hebben de regels hun ‘huis’ gevonden in dit bijzondere werk van Harm van den Berg. Hier is een wervelwind over een landschap getrokken. Heeft telefoonpalen omvergesmeten. Flarden natuur trekken voorbij. Telefoondraden lopen uit het schilderij en leggen contact met een speelgoedverpakking. Geen huis te bekennen. Laat staan iemand om je te omhelzen. Of te kussen. Dit is pas chaos. Maar wel hele mooie. Die stoelen zijn nog steeds herkenbaar als plastic tuinstoelen, hun vorm stoïcijns – zelfs als ze omver gesmeten zijn. In hun witheid dwingen ze ook aanwezigheid af temidden van de chaos. Ze blijven stoel in de chaos. Waar verder de omgeving bijna onherkenbaar is. Zijn de stoelen bakens in de chaos? Door hun herkenbare vorm? Wie heeft er het laatst in gezeten? Waar is die wie gebleven? Is dat belangrijk om te weten? Ja. Nee. Maakt niet uit. De wind is nauwelijks gaan liggen. Rukt aan telefoondraden, vervormd struiken en bomen en telefoonpalen. Maar kan hooguit de stoelen omkeren, op hun kop draaien. Alles verandert. Alleen niet die stoelen. Ook al zit er niemand in.

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: