Kunstpraat 22.5.2013: de lichtmeditaties van Wiel Wiersma


In de zomer van 2012 verbleef de Eindhovense kunstenaar Wiel Wiersma (Eindhoven 1964) als ‘artist in residence’ op Chateau de la Guerche in Midden-Frankrijk. Punt. De rest

0169281wiersma_w

is licht. Licht. En nog

0169282wiersma_w

eens licht. Het licht van een sterke Franse zon op eiken vloeren die al sinds de Middeleeuwen in de was zijn gezet. Vloeren die al kraken als er een veertje op landt. Vloeren als spiegels van verhalen van licht. En donker. Want het een roept immers altijd het ander op.

0169287wiersma_w

Ik kan me zo ontzettend goed voorstellen dat Wiel dat kasteel niet meer uitkwam. Dat hij zich verloor in de tijd, in de plaats, in de ruimte. In het licht. En besloot vooral dat te schilderen. Zo word je overweldigd door een ruimte die er infeite niet meer toe doet, maar die tegelijk essentieel is. Dat is het bijzondere van een ruimte. Het idee blijft me verbazen. Hoe kun je ruimte eigenlijk definiëren? Ik lees: Een ruimte is een (tot een bouwwerk behorend) gebied dat in theorie of in werkelijkheid is begrensd.

Dat van die begrenzing is natuurljk het punt. Onbegrensde ruimte bestaat ook, maar leidt tot verwarring. Moet begrensd worden. En dan ontstaan hutten en kastelen. En kamers in je hoofd. En licht op vloeren en als je maar lang genoeg kijkt naar de schilderijen van Wiel dringt dat licht ook door in je hersens vloeit door al jouw kamers vult je gedachten en maakt je licht.

0169288wiersma_w

Het is natuurlijk invulling omdat je weet dat het gaat om een Frans kasteel. Maar het kost weinig moeite om flarden Frans te fantaseren terwijl je over deze vloeren dwaalt. Flarden van eeuwen geleden en van recenter datum. En mooi is het ook te beseffen dat van alles in die beperkte eeuwigheid drie dingen onveranderlijk bleven: het kasteel, de vloeren en het licht.
Als hij het nog niet deed, vermoed ik dat Wiel sindsdien is gaan mediteren. Als je zo dicht een essentie weet te benaderen, wil je er altijd terugkeren. Wiel is volgens mij behoorlijk verlicht.

Wiels’ werken zijn te zien in Luycks Gallery, Tilburg – t/m 26 mei

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: