Kunstpraat 27.05.2013: Robert Wevers en een vroege ochtend van de voltooid verleden tijd.


Een tijdje geleden sprak ik een oude vriend. Hij is fotograaf en heeft zijn levenlang voor een grote gemeente dag in dag uit, jaar in jaar uit de gemeente gefotografeerd. Gebouwen. Straten. Pleinen. Speeltuinen. Gebouwen. Straten. Pleinen. Speeltuinen. Gebouwen. Straten. Een op een, rechttoe rechtaan – documenterend.
Over veel van die onderwerpen kan hij boeiend vertellen. Zijn verhalen zijn interessanter dan de foto’s. Logisch. Want de foto’s zijn alleen gemaakt om vast te leggen. Nu is mijn vriend met pensioen. En ik vroeg hem of hij nog blijft fotograferen. “Ja, het is een soort ademen,” zei hij. Ik vroeg of hij ook plannen had om na al die gebouwen, straten, pleinen en speeltuinen ánders te gaan fotograferen. “Ik wil gebruikte, leegstaande gebouwen fotograferen,” zei hij. “Ik wil de energie vastleggen van toen er nog gewerkt en geleefd werd in die gebouwen.”

Ik vind wel bijzonder. En mooi. Na zijn levenlang de buitenkant van een stad te hebben vastgelegd, gunt hij het zich eindelijk om de binnenkant vast te leggen. En omdat in al zijn foto’s nooit mensen een rol hebben gespeeld, kan hij ook niet anders dan de voltooid verleden tijd van een gebouw fotograferen. Ik hoop dat hij er ook de verhalen van achterhaalt en vertelt. (hij is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn – maar dat geeft niet). Ik moest eraan denken toen ik dit werk van Robert Wevers zag. En de bijbehorende tekst las:

“Wagenvoortsdijk 8′ is het adres van een plek die Robert Wevers een paar jaar geleden in het vroege voorjaar bezocht. Het bestond uit een oude onbewoonde boerderij met daaromheen wel 20 grote en kleine vervallen schuurtjes die zich in de loop van 50 jaar om de boerderij hadden gevormd.
Het vroege ochtendlicht, de met fris lentegroen overwoekerde vervallen schuurtjes zorgden voor een paradijselijke sfeer. De enclave was geladen met een onzichtbare energie van levenskracht, energie en verval.
In de afgelopen 3 jaar heeft Robert Wevers diverse werken gemaakt waarin hij heeft geprobeerd dat ene moment op die ene dag te treffen.”

0168724wevers_r

0168725wevers_r

Mooi is dat toch. Kiest de een ervoor om een verleden vast te leggen zoals het is, de ander herinnert zich een moment en geeft die herinnering vorm in allerlei variaties.

0168723wevers_r

het werk is te zien in:

Kunstenlab

Laboratoriumplein 1, 7411 CH Deventer, 0570-611848, open: do t/m zo van 13.00-17.00, Donderdagavond van 17.00 – 21.00 uur

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: