Kunstpraat 31.05.2013: meditatieve titanenstrijd Kloosterboer vs Onderzeebootloods


Op 8 juni is het zover. Dan opent de vierde editie van de Onderzeebootloods-exposities. Dit keer is het thema ‘de nieuwe energie in schilderen’ en is de naam van de expositie XXXL Painting. Drie min of meer generatiegenoten zijn door Boijmans uitgenodigd om, in de woorden van het Museum, een ‘titanenstrijd’ met elkaar aan te gaan. Het zijn Jim Shaw, Chris Martin en Klaas Kloosterboer. Het resultaat is een zeer publieksvriendelijk en imposant drieluik, waarin echter nauwelijks sprake is van een onderlinge strijd, maar wel van een gevecht met het enorme gebouw.

En waar Martin en Shaw de strijd aangaan op het formaat van hun doeken en ‘backdrops’, gaat Klaas ‘de uitvinder’ Kloosterboer echt een strijd aan met het gebouw door de hoogte maximaal te benutten en door het toevoegen van techniek – een enorm lange, ovalen rails waaraan een aantal werken hangt en traag voortbeweegt (in 20 minuten helemaal rond).

Die bewegende werken (20 stuks) schuiven en schuren voor statisch opgehangen doeken en objecten langs – zodat er een dubbele dimensie ontstaat. Daar omheen plaatst Kloosterboer ook nog eens een aantal beeldschermen met fimpjes die betrekking hebben op zijn werk en manier van werken.

In het midden zal een platform komen, waarop bezoekers kunnen plaatsnemen en het rondbewegen van de gigantische doeken doorleven.  Op het moment dat wij er rondlopen, is het nog lang niet klaar, maar nu al zie je, voel je hoe bijzonder deze opstelling zal zijn.

klaas4

Klaas en dochter Naomi bezig met het ophangen van een van de monochromen (alle doeken zijn apart door Klaas geschilderd en bewerkt).

klaas1

Even later staan wij, bloggers, rond Klaas en proberen onze meest intelligente vragen te stellen. Klaas op zijn beurt doet zijn best om bevredigende antwoorden te geven. Klaas: ‘Wat je ziet is eigenlijk nooit zo letterlijk, wat je niet ziet vind ik belangrijker. De onkenbaarheid van de ander of van de waarneembare werkelijkheid is veel interessanter. Kunst speelt daarin een belangrijke rol. Alle kunst gaat immers over hoe je je verhoudt tot de ander en tot de wereld. Daarover gaan mijn tekstschermen ook. Het zijn woorden, hele neutrale woorden, die staan voor ‘men’ – en het gaat erom hoe je je daartegen verhoudt.’

Dan gaat het gesprek over het ‘kapot maken’ van dingen om tot nieuwe vormen/dingen te komen. En over de ‘dramatische daad’ die dat is. Naast mij staat een blogger met veel verstand van kunst die Klaas dit soort dingen in mond wil duwen en waarmee Klaas zichtbaar een kleine titanenstrijd aangaat: “Een penseelstreek is ook een dramatische daad,” duwt mijn buurman. En “ieder schilderij is toch het verhaal van zijn ontstaan?” “Eh… ja, mompelt Klaas, “dat kun je best zo zeggen.”

Ik houd het gesprek voor gezien – kun je dat zo zeggen? – en ga op mijn eigen manier dramatisch genieten van wat er te zien is en vooral van de ‘onkenbaarheid’ van Klaas’ werk. Het duurt niet lang voor ik het zeker weet: Klaas wint zijn titanenstrijd met glans. De Loods gaat zich gewonnen geven. Klaas is De Man van de Match.

klaas2

klaas5

Later spreek ik hem nog even. We hebben het erover hoeveel er in de kunst eindeloos geleuterd wordt, geïnterpreteerd en gedaan. Klaas vertelt dat zijn studenten nauwelijks meer toekomen aan het maken van werk. “Ze blijven maar praten,” zegt hij. “Er komt bijna niks meer uit hun handen. Ze durven bijna niet meer. Alles is kapotgepraat.”
Zo’n man dus. Ik zeg, doen. Gaan! En genieten van deze man.

Op vrijdag 7 juni vindt het symposium ‘XXXL Painting’ over de gelijknamige tentoonstelling in de Onderzeebootloods plaats. Tijdens het symposium komen verschillende sprekers aan het woord die over het werk van de kunstenaars vertellen. Elodie Evers van de Kunsthalle Düsseldorf vertelt over het werk van Chris Martin, Laurence Sillars van Baltic Centre For Contemporary Art over het werk van Jim Shaw en Camiel van Winkel over het werk van Klaas Kloosterboer. Els Hoek en Sjarel Ex – conservatoren van de tentoonstelling – geven een inleiding en ondervragen de drie kunstenaars tijdens een Q&A. Aansluitend aan dit programma vindt een exclusieve preview van de tentoonstelling in de Onderzeebootloods plaats.
Het symposium duurt van 13:00 tot 17:00 uur en kost €5 euro. Graag reserveren via de website: http://www.boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/1366/symposium-xxxl-painting

.

 

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: