Kunstpraat 1,2 juni 2013: Marc Kennes schildert Shostakovich’ 5e


Je hebt dit weekend alle reden om naar Antwerpen te gaan. Omdat het ‘gewoon’ een verschrikkelijk fijne stad is, omdat je alsnog naar het SMAK moet en vooral omdat je naar de meest bijzondere galerie van die stad moet, de Zwarte Panter, waar nu een zeer bijzondere expositie te zien is van Marc Kennes (Wilrijk, 1962).

The Painter’s Scientist/A tribute to Shostakovich Hij vertelt dat hij het ruige Rusland wil vangen in verf. Op het ritme van Shostakovich’ 5e (1937, premiere) Hij vertelt dat hij het ritme van het landschap en van de 5e wil vangen en wil weergeven met vertikale signalen aan de zijkanten van zijn werken. Hij vertelt dat hij bewust ervoor heeft gekozen om zijn eerbetoon aan de Grote Componist uit te voeren op groot formaat. Passend bij het land. Passend bij de componist. Passend ook bij zijn ambities. De werken meten 180 X 220 en in de schitterende omgeving van deze galerie komen ze voortreffelijk tot hun recht. Helemaal als tegen het eind van de middag de zon langs de gebrandschilderde ramen schuift in vloeiend zachte tinten. Dan komt het landschap nog meer tot leven. Dat duurt slechts even, maar het is te mooi om waar te zijn. Hij vertelt dat hij nu eigenlijk nog een werk in deze serie wil maken waarop  ook het langsschuiven van de zon door het glas-in-lood is verwerkt. Het landschap als droom. De droom uitgevoerd op de tonen en in het ritme van de 5e Symfonie van Shostakovich. (met excuus voor de matige kwaliteit van de foto’s)

foto-4

Als je er bent speel dan deze symfonie af, neem er de tijd voor en laat de muziek inwerken op de schilderijen, laat je meevoeren over de gedroomde Russische rivieren, over de gedroomde landschappen. Verdwaal in de leegte en in het ruige. Muziek en schilderwerken zijn elkaars intense echo. Zowel de muziek als de werken zijn opgebouwd in laag, op laag, op laag. Kennes gebruikt wel twintig lagen transparante verf om het gewenste landschap vorm te geven. Daarnaast maakt hij gebruik van verschillende soorten schilderslinnen. Het ene zorgt voor een zachtere kleurklank dan het andere. Zo componeert de schilder zijn landschappen waarin overigens geen mens te zien is. Een bewuste keuze. De ‘5e’ gaat ook over leegte, over verlies en eenzaamheid.

foto-5

Ruim anderhalf jaar heeft hij gewerkt aan deze serie en aan een andere reeks die je verderop in een van de vele zalen van De Zwarte Panter tegenkomt. Werken van andere orde en sfeer, maar net zo herkenbaar en vooral net zo intens. Want dat is het werk van Marc Kennes: intens – bewogen, doorleefd, verteld, gezongen, gedicht en geschilderd.

foto-6

Dus stap in die auto of trein en ga. Het adres: Hoogstraat 70, kom je met de auto dan parkeer je die aan het water aan het Steenplein. Over de Zwarte Panter: in 1303 werd het voormalige Sint-Julianusgasthuis gesticht. Bij een verbouwing in 1505 kwam de huidige kapel tot stand, waarin sinds 1970 de kunstgalerie De Zwarte Panter is gevestigd. Veertig jaar later is de galerie in het centrum van Antwerpen uitgegroeid tot een monument, de oudste nog actieve galerie in Vlaanderen en een trekpleister voor beeldend kunstenaars, muzikanten, schrijvers en kunstliefhebbers. Er vonden zowat 500 tentoonstellingen plaats, en tientallen boekvoorstellingen, film- en concertavonden.

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: