Kunstpraat 15,16.06.2013: Komt een amateur in De 7e Hemel


Ze zijn er allemaal: drie zwangere vrouwen in barnsteen, speksteen, brons, twee danseressen in brons, het liggend naakt in brons, het porceleinen bakje, de jopie huisman, de gemengde technieken, pulcinella, leonard cohen, erwin olaf met gebronsd gespierd lijf in robuuste lijst, de dansers, de familieportretten. Het is vanaf dit weekend drie weken lang feest voor amateur beeldende kunstenaars uit Bussum en omstreken in De 7e Hemel. Want als galerie zijn ook amateurs (en hun familie, vrienden en buren) onze doelgroep, vinden we.

Wat begon met een bescheiden doelstelling van rond de 30 deelnemers (‘huur een spijker voor een tientje’) blijkt een waar succes met zo’n 70 inzendingen waar het plezier van afspat. De jongste deelnemer is een eeneïege tweeling van dertien met een Klein Duimpje waar Koons jaloers op zou zijn. De oudste is in de 80 en levert een miniportret in coloriet van een ruige hunk.

digi_uitnodiging_7dehemel_amateur_vk

Vanaf zondag kunnen de bezoekers stemmen op het object en het schilderij van hun voorkeur en over drie weken maken we de drie winnaars bekend. Die mogen hun werk in december exposeren, samen met werken van professionele kunstenaars. We verwachten bij de opening zo’n tweehonderd belangstellenden. Dus: feest verzekerd. En ook: een groeiende naambekendheid, want dat is uiteraard ook een doelstelling – daarover doen we niet geheimzinnig en iedereen begrijpt dat ook.

Amateurkunst kun je uiteraard niet bekijken en beoordelen als professionele kunst. Het is te makkelijk om er dezelfde eisen aan te stellen en vervolgens te constateren dat het aan allerlei essentiële zaken ontbreekt. Natuurlijk is dat zo en dat is ook de charme ervan. Het is de imperfectie die belangrijk is. Sterker nog, werk dat bezig is de amateurstatus te onstijgen – dat kan namelijk heel goed – valt in zo’n expositie bijna uit de toon. En dat maakt het kijken naar en genieten van de amateurs in De 7e Hemel zo speciaal. Het is genieten van het enthousiasme, de toewijding, de al dan niet voorzichtige durf, de soms behoudende dan weer brutale keuze voor het onderwerp. En het is genieten van de oprechte bescheidenheid waarmee de amateurs zich presenteren. Daarnaast is het interessant om stil te staan bij de keuze van de onderwerpen. Afgezien van een enkel abstract werk, zijn het allemaal tamelijk letterlijke voorstellingen, de meeste zo te zien uit de directe omgeving van de maker. Ik vraag me af of die keuze de smaak weerspiegelt van de maker. Of zijn het keuzes gemaakt vanuit het technisch kunnen? Ik ben er (nog) niet helemaal uit en ga er verder over nadenken. Misschien heb ik het antwoord volgend jaar, bij de tweede editie van het amateurfestival. Want zoals het er nu uitziet, komt die er zeker.

Behalve de 70 werken van de amateurs exposeren we in een ander deel van de galerie enkele werken uit onze voorraad: glaskunst, schilderijen. Zodat het aan alle kanten genieten blijft in De 7e Hemel.

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: