Kunstpraat 20 augustus 2013: grafiek! Aukje Reitsma


I may go out tomorrow if I can borrow a coat to wear
Oh I’d step out in style with my sincere smile and my dancing bear
Outrageous alarming courageous charming
Oh who would think a boy and bear
Could be well accepted everywhere
It’s just amazing how fair people can be

Ongeveer in de tijd dat Randy Newman Simon Smith and his Dancing Bear schreef, misschien iets eerder, vertelde mijn vader mij over de grafiek van Werkman. Later besefte ik dat hij me had laten kennismaken met een van de allerbeste grafici ooit. Nog steeds ben ik gek op Werkman. Zijn Chassidische Legenden zijn legendarisch. De manier waarop hij uiterste transparantie weet te bereiken, met die merkwaardige omfloerste kleuren – ik ben er bijna kritiekloos gek op. Voor mij staat grafiek sindsdien gelijk aan een dergelijke aanpak: enigszins figuratief, nooit volgelopen kleuren, prachtige overgangen tussen de figuren – niet alleen ‘transparant’, bijna ‘vloeibaar’.  En de figuren zelf in een uiterste kwetsbaarheid.

Grafiek in galerieën kom je een stuk minder tegen dan andere beeldende kunst.  Gelukkig zijn ze er wel, tot en met Steendrukkerijen waar je vaak schitterend werk tegenkomt. Er bestaat godzijdank ook een aparte verzamelsite voor: www.grafiek.uwpagina.nl

Op 23 augustus begint in het Friese Oudkerk in Galerie Bloemrijk Vertrouwen een expositie van het werk van Aukje Reitsma. Je komt daar onder meer haar interpretatie tegen van het Simon Smith and his Dancing Bear. Het is een tamelijk letterlijk beeld, man met beer, de manier waarop beer en man worden weergegeven is wat mij betreft typisch grafisch. Kwetsbaar. Lief. Transparant. En vooral: verhalend. Bovendien: bedrieglijk simpel. Waarmee de cirkel rond is. Het doet verlangen naar meer. Alleen al daarom is een ritje richting Aldtsjerk ongetwijfeld de moeite waard.

0173406reitsma_a

 

 

Galerie Bloemrijk Vertrouwen (GBV)
Van Sminiaweg 70, 9064 KE Oudkerk/Aldtsjerk, 058-2561176/06-25356418, open: do t/m za 14.00-17.00, en op afspraak
Expositieperiode van 23 augustus t/m 18 september 2013 Opening: vrijdag 23 augustus om 19:30 uur

 

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: