Huizer Museum drie maanden lang ode aan het het water met duo-expositie


Op 28 maart opent de duotentoonstelling ‘Aan het Water’/ ‘Waterwerken’ in het Huizer Museum. De expositie combineert het Gooimeer-fotoproject ‘Aan het Water’ met (Noordzee-) waterschilderijen van Harold Schouten. Deze expositie is Huizen op het lijf geschreven. Uiteraard doordat de foto’s zijn genomen aan het Gooimeer en de schilderijen laten zien hoe fascinerend olieverf ‘verandert’ in water, maar ook doordat Huizen haar eeuwenlange geschiedenis heeft met het water. Het is voor het eerst dat deze verbinding tussen dorp, geschiedenis en water zo wordt gelegd. Een ware water-ode is het resultaat.

‘Aan het Water’
Huizer Han van Wel fotografeerde met zijn telefoon een jaar lang het water vanaf een van de mooiste plekken in ’t Gooi, de pier van de uitloophaven die ver uitsteekt in het Gooimeer. 365 dagen lang, elke dag, op hetzelfde moment. Steeds in dezelfde richting. Bovendien schreef hij ter plekke er korte teksten bij en zette het geheel op Facebook. Een bijzonder project met een bijzonder vervolg.

Vuurtoren
De vuurtoren van de uitlooppier, waar vandaan Van Wel zijn foto’s maakte, is levensgroot nagebouwd voor deze expositie in het Huizer Museum. Vanuit de vuurtoren worden foto’s en teksten geprojecteerd, terwijl de teksten tegelijk door de maker worden voorgelezen. De bezoeker kan vanaf speciaal neergezette sofa’s comfortabel ‘Aan het Water’ beleven. Daarnaast is een indrukwekkende fotowand gecreëerd van 66 ingelijste, uitgeprinte foto’s en teksten.

‘Waterwerken’
Schilder Harold Schouten (Aurau, Zwitserland 1961) is al zijn leven lang gefascineerd door het water: “Je kan net zo goed proberen een golf uit het water te vissen als ‘een golf’ te schilderen,’ omschrijft Harold Schouten het ongrijpbare fenomeen golf en tegelijk het dilemma van de schilderkunst zelf. “Als je je afvraagt hoe je water schildert, kom je al gauw op de vraag, hoe schilder je überhaupt.” Schouten vindt het een ‘mooie opgave’ om zoiets ongrijpbaars, zoiets vloeiends vast te leggen. “Je kunt het niet letterlijk pakken. Zodra je er een strakke contour aan geeft, ontglipt het je. Water is net zo niks als verf in een tube, en net zo véél tegelijkertijd.”

Door de geschilderde ‘Waterwerken 2’ te combineren met het gefotografeerde ‘Aan het Water’ onstaat een wederzijdse reflectie tussen twee verschillende beelddragers.

Extra’s
Tijdens de tentoonstelling organiseert het Huizer Museum een aantal extra activiteiten, waaronder wandelingen met Han van Wel naar de pier van de uitloophaven, workshops voor volwassenen en scholieren, schildersessies op de pier en zelfs een meditatiesessie Aan het Water. Meer informatie: www.huizermuseum.nl

Opening

De opening van deze unieke expostie vindt plaats op 28 maart om 16.00 in De Boerderij, Hellingstraat 9, Huizen, door Dr. Wiegert Dulfer, loco-dijkgraaf Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
en door Gaston Bannier, o.a. dorpsdichter Bussum. De expositie duurt t/m 27 juni.

 

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, vertellen, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen. En de kunst van het weer doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: