David’s hemelvaart David vertrekt (5)


Vandaag 41 dagen geleden overleed David. 23 jaar oud. Volgens bepaalde opvattingen verblijft de ziel na het overlijden tussen de 40 en 42 dagen op aarde voor hij overgaat naar een volgend stadium. In die 40 dagen inventariseert hij het leven dat hij heeft geleid. Als je vanaf Davids overlijden rekent, valt zijn aardse afscheid op Hemelvaart. We vinden dat een mooie symboliek. Daarom hebben we vandaag, Hemelvaartsdag, met een aantal van zijn vrienden, dispuutgenoten, collega’s op Zorgvlied afscheid van hem genomen: gepast, vrolijk en met een kratje bier.

De afgelopen weken waren zwaar. Voor ons, Han, Daniëlle en Daniël en voor veel anderen. Het zal nog wel even duren voor we rust hebben gevonden in het idee dat David nooit meer fysiek in ons leven zal zijn. Tegelijk markeren de ruim 40 dagen voor ons ook een grens. Het “En weer door” staat voorbij die grens levensgroot geschreven. Hoewel er nog genoeg momenten en situaties zullen zijn waarbij we niet weten hoe we weer ‘door’ moeten, proberen we ons leven enigszins op te pakken.

Als wij op Zorgvlied zijn, of bijvoorbeeld bij de wedstrijden van Davids hockeyclub, heb ik vaak het gevoel dat hij – ruisend met de wind in de bomen – naar ons kijkt. In elk geval bij ons is. Daarom hieronder een gedicht van Rutger Kopland (uitgesproken bij zijn eigen begrafenis). Lees het en bewaar het bij David in je hart. En vergeet vooral niet elke dag te leven!

Psalm
Dan zullen deze geluiden wind zijn,

als ze opstijgen uit hun plek, dan
zullen ze verwaaien, zijn ze wind.

We hebben geademd en onze adem was
als zuchten van adem om een huis,

we hebben gepreveld en onze lippen
prevelden als een tuin in de regen,

we hebben gesproken en onze stemmen
dwaalden als vogels boven een dak.

Omdat wij onze naam wilden vinden.
Maar alleen de wind weet de plek
die wij waren, waar en wanneer.

(Rutger Kopland, uit: Geduldig gereedschap, 1993)

 

DSC_0959 DSC_0979 DSC_0995 DSC_1000 DSC_1006 DSC_1007

 

 

 

 

Advertenties

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: