David en de wijsheid – David vertrekt (22)


Af en toe kom je op Facebook tegeltjeswijsheden tegen die net even verder lijken te gaan. Er zijn twee soorten afzenders: gewone gebruikers van Facebook en een soort van professionals die min of meer vergevorderd thuis zijn in oosterse filosofiëen en die met het posten van hun wijsheden grote aantallen mensen een dienst (willen) bewijzen. Meestal heb ik niet zoveel daarmee, maar af en toe betrap ik mezelf erop dat ik wat langer stilsta bij zo’n wijsheid omdat die aan het gemiddelde niveau lijkt te ontsnappen.

Bijvoorbeeld deze:

“In het ergste verlies dat je ooit
hebt meegemaakt, ligt misschien wel
het grootste geschenk verborgen.”

 In het kader van mijn rouwarbeid zet deze quote tot nadenken. Hij lijkt zelfs een helende belofte te bieden. Enkele maanden geleden, kort na het overlijden van David, zou ik uit deze tekst ongetwijfeld hoop hebben geput. Dat is niet zo vreemd: de leegte leek zo zwart en zo allesomvattend dat ik openstond voor welke handreiking dan ook.
Zo’n vier maanden en 20 blogs later merk ik dat ik er toch anders insta, mede dankzij mijn neefje Max die me leerde om me niet vast te bijten in de hopeloze speurtocht naar een manier om het verlies te accepteren. “Je moet leren ermee om te gaan,” is zijn advies als ervaringsdeskundige en lotgenoot. Het voelt als een bevrijding. Simpele woorden, maar ongelooflijk waardevol.

Als ik vanuit dit perspectief kijk naar die diepzinnige Facebook-quote, kan ik een toenemende ergernis nauwelijks onderdrukken. Meer en meer heb ik het gevoel dat ik zit te kijken naar het resultaat van een woordspel dat ergens op een studentenkamer wordt gespeeld. De spelregels zijn heel simpel: neem een emo zelfstandignaamwoord, bijvoorbeeld ‘verlies’ en bedenk een tegenoverliggend begrip dat als het ware het eerste woord opheft, bijvoorbeeld ‘geschenk’. Maak er vervolgens een zin mee  van enig filosofisch gehalte. Tot slot bedenk je een oosters aandoende naam, iets als Njam Njam of Shin Shen en klaar ben je.
Wat me ook ontzettend ergert is de toepassing van die modaliteit ‘misschien wel’. Het kan dus wel. Maar het kan ook niet. Want het is ‘misschien’ en ‘wel’. Waarom is het ‘misschien’ en ‘wel’? Wil dat zeggen dat er ook iets anders in ‘verborgen’ kan liggen? Het lijkt erop. Het kan vriezen en het kan dooien – als het ware (Nederlandse wijsheid). In het grootste verlies kan ook alleen maar meer verlies verborgen liggen – ook al is dat geen tegenstelling het is wel realiteit. Als ik probeer de quote langs een oosters filosofische lat te leggen, zou de vertaling kunnen zijn dat je zelfs uit de klotigste ervaring iets kunt opsteken. Zo lust ik er nog wel een paar. Ooit hadden we bij dat soort dingen een fijne uitdrukking: ‘verneuk de massa, grijp de kassa’. En hoe waar is dat niet? De afzender van de wijsheid geniet grote bekendheid op Facebook als een soort Lou de Palingboer in de boeddhistisch gelieerde filosofie. Zijn quotes zijn niet anders dan geraffineerde reclameboodschappen die de zoekende mens uitnodigen om zijn site te bezoeken en zich in te schrijven voor een van zijn trainingen. Ik voel medelijden met ieder die zich hierdoor laat verleiden.

SONY DSCIk kijk naar Davids portret. Die brede grijns boven zijn witte smoking. Die vrolijke ogen die puur genieten uitstralen. Wat voor rijkdom kan ik in godsnaam opsteken uit zijn dood? Dat omgaan met beter is dan tegen beter in willen accepteren? Dacht het niet. Het is een ‘rijkdom’ die me gestolen kan worden als ik mijn kind ermee terugkrijg. ‘Misschien wel liever arm en levend, dan rijk en dood’ Han Han.
De belangrijkste les die ik leer uit mijn grootste verlies, is dat alleen de warmte van goede vrienden helpt en de wijsheid van een enkele lotgenoot. Maar zeker niet de wc-kalenderwijsheid van een prut boeddhist. Daar kun je maar beter je kont mee afvegen.

Leuk hoor, rouwarbeid. Je kunt af en toe origineel boos worden. En dat lucht ‘misschien wel’ het meeste op.

Advertenties

Over hanvanwel
Alles voor de kunst. De kunst van het kijken, schilderen, schrijven, creëren, genieten, bedenken en maken. De kunst van het je eeuwig verbazen. Maar ook de kunst van het rouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: